Det finns något speciellt med en röd dessert. Den är vacker, iögonfallande och nästan blomstrande i sin färg, det är som om varje röd bakelse vill proklamera sin närvaro och locka dig till sig med sin förföriska färg.
Det finns få saker så härligt som ett jordgubbsmjöd, röd i färgen och söt i smaken. Det är gjort med tre sorters honung och ett av de käraste av alla bär. Jordgubben! Hela världen över, finns få frukter så älskad som jordgubben. Den associeras med sommar, med vardagslyx, barnslig glädje och även erotik. Den kan användas till sylt, saft, dessert, och självklart olika alkoholhaltiga drycker.
Jordgubben är egentligen ett smultron, de moderna stora jordgubbarna avlades fram i Bretagne, Frankrike kring 1740 talet. Det skedde genom att korsa nordamerikanska scharlakanssmultron, för smaken med de chilenska jättesmultron, för storleken. Det finns mycket mer att berätta om jordgubben men detta är en krönika om mjöd så jag lämnar jordgubbens historia därhän, men jag hoppas att det är tillräckligt för att locka den nyfikne att forska vidare på egen hand.
Godegubben görs med tre sorters honung, Lind, Raps och Brakved. De två första, lind & raps, finns mer utförligt beskrivna i tidigare krönikor så jag vill fokusera mer på den tredje sorten, brakvedshonung.
Brakved är en växt utsprid över hela Eurasien, det är en stor buske, tom ibland ett litet träd. Barken används till växtfärgning och det förkolnade trät kan användas till svartkrut. Ren honung från en bikupa nära brakved är varmt gul, med en god och mild smak.
Godegubben är ett mjöd som vaktar sina hemligheter. Den skiftar i smak hela tiden beroende på temperatur och vad du väljer att kombinera mjödet med. Dennes färg är ljuvligt ljusröd och dess doft subtil med lätta toner av honung och bär.
Den första överraskningen kommer fram om du dricker den rumstemperarad. När Godegubben dricks rumstempererad så är den nästan en glorifierad saft med alkohol. Smaken är mild och nästan lite bubblig, den är lätt att ta till sig och passar bra till trädgårdsfesten. När du i stället dricker den kyld så blir fruktsmaken mycket mer framträdande. Mjödet får en förstärkt sötma, och får en fräschhet som blir till en uppfiskande fördrink.
Godegubben gör sig särdeles bra till olika efterrätter, både söta och smakrika. Några trevliga exempel är:
Mörk choklad, minst 70 %, lockar fram en djupare sötma och en dominant smak av frukt och en frisk syra i eftersmaken hos Godegubben.
Med vaniljglass framträder mjödets syra och den får en friskhet som lätt tävlar med det bästa av rosé viner.
Brieost är en fantastisk partner till det här mjödet som nu visar en karaktär som en jordgubbssylt spetsad med champagne. Djupet är fantastisk och eftersmaken är lång. Godegubben kan med fördel ersätta sylt till de flesta ostar.
Gruyèreost för med sig en väl lagrad nötig smak som frambringar en nästan kvalmig sötma från mjödet som just tar udden av den annars nästan överväldigande smaken av Gruyère.
Chaumesost, gifter sig fantastiskt med Godegubben som återigen visar sin jordgubbssmak men med en lite bittersöt efterton av jord och örter som är absolut fantastisk. Dess bouquet blir bredare än något annat, lätt en konkurrent för det starkaste av rödviner.
Torr smördegsbakelse gör att mjödet visar både syra och sötma kombinerat och för minnena tillbaka till barndomens jordgubbssylt och jordgubbssaft. Det är oförställt i sötma, utan vitt socker och en ren fruktsmak.
Tosca, är av naturen redan söt och lockar fram fruktsyran i mjödet som lätt bryter av kakans sötma och tillsammans når en perfekt balans, det lockar till att para mjödet med alla bakverk som hör till ett gott fika och se vad som kan hända.
Det är tydligt att Godegubben har ett oöverträffat djup och en fantastisk bredd av smaker att erbjuda, och kombinationerna med dessert, ostbrickor eller till och med fika är oändliga. Då jag redan nämnt att jordgubbar lämpar sig väl till drinkar så skall jag även dela med mig av en mjöd-baserad variant på receptet av en av dem mest kända och uppskattad drinkarna i världen. Strawberry Daiquiri!
Ta fram din mixer
Häll i lika delar jordgubbar, hallon och blåbär (efter smak)
Koncentrerad Flädersaft
Citronjuice
Färsk mynta
Fyll sen på med Godegubben och Branden på Orten.
Mixa och häll sedan upp i ett glas, garnera gärna med färsk mynta.
Jag ger dig bara ingredienserna och lämnar proportionerna till din egen fantasi och smak, mjöd är trots allt ett hantverk och detsamma gäller alla drinkar och cocktails.
-Prova dig fram till din favorit kombination
Sent om sidor så har du fått läsa dig till mer om dekadensen i rött, nu jag hoppas på att du vågar gå på er egen upptäcktsfärd med mjöd i hand (bägare, glas eller horn) och upptäcka din egen dekadens.
Här lämnar jag dig med en sång att minnas,
Comments