top of page
  • Skribentens bildErica

Hör, tranorna kommer!

Uppdaterat: 30 dec. 2023

En sådan längtan efter det ouppnåeliga kände djuren bara en gång om året, det var den dagen de såg den stora trandansen Nils Holgerssons Underbara resa genom Sverige, Selma Lagerlöf


För evigt mytologisk är tranan, från folksägner i Skandinavien med talande djur, till en av de fem mest kända djursymbolerna i kinesisk mytologi, där den är känd inom Kung Fu och visar ett speciellt sätt att strida. Den här vackra och graciösa fågeln är beundrad för sin skönhet och elegans. Svarta Tranan är ett mycket passande namn för ett komplext och elegant mjöd.


Svarta Tranan är gjord med skogshonung från Säffle i Värmland, smaksatt med svartvinbär och tranbär. Låt oss först göra en djupdykning i dessa bärs egenskaper:


- Svarta vinbär är mycket populär och används till gelé, marmelad, fyllning till paj och kakor, sirap, saft, juice, te, drinkar, smoothies, sås och även råa. Svartvinbär är även rik på C-vitamin, 200mg per 100g bär, jämfört med apelsiner som bara har 53,2 mg per 100g frukt.

- Tranbär är också ett populärt bär, speciellt i USA som tillsammans med Kanada och Chile står för 97% av världens tranbärsproduktion. Dess användningsområden är detsamma som svartvinbäret och rika på vitaminer, de kan även användas till växtfärgning. När människan första gången började använda dem är förlorat i historiens dunkel precis som svartvinbäret, så båda är uråldriga och européernas första möte med tranbär var troligen när nybyggarna i Massachusetts blev introducerade till bären av Narragansett-folket.


Från första stund så bjuder detta mjöd på en mångfacetterad smakbild. Honungen är självklart där men också den trefaldiga kombinationen av sötma, syra och beska från både svarta vinbär och tranbär. Inte heller förblir smakerna i den ordningen och kan skifta beroende på hur du smakar av eller drar in doften av ditt mjöd. Ofta så kommer smaken av svartvinbär först men ibland är det tranbär som tar över i stället, dom kämpar om övertaget i en vild dans som kan jämföras med tranans dans, vilket är väldigt passande.

Svarta Tranan har drag som liknar många rödvinssorter, som exempelvis samma lätta friskhet som Pinot Noir och en liknande fyllighet som en Cabernet Sauvignon, den har dock en längre eftersmak än en Merlot och ingen av den strävhet du hittar i en Shiraz. Svarta Tranan, liksom andra mjöd kan i många fall substituera flera av dessa rödviner. Eftersom det är ett ganska sött mjöd rekommenderas den ofta som dessertmjöd eller aperitif, men i min mening så är Svarta Tranan så mycket mer. Det är ett fantastiskt mjöd som passar väl även till mat såsom kött, ost, fågel och nästan all sorters grillat.


På tal om viner så har Svarta Tranan stora fördelar över vin. Mjöd saknar nämligen de tanniner som finns i röda viner (de finns även i svart te). Det är tanniner som ger vinet sin aromatiska beska och fyllighet men kan också ge de ökända bieffekterna, som sur mage eller rödvins-huvudvärk.

Mjöd ger inte smärta, sorg eller tunga tankar. Mjöd skänker bara glädje.


Nu är det upp till er att upptäcka dess otroliga djup.


Dröm er nu bort, medans tankarna far med tranans flykt över himlen.Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page