top of page
  • Skribentens bildErica

Honung på en höstdag

Uppdaterat: 30 dec. 2023

När höstens kyla kommer, de färgade löven faller till marken och mörkret sluter sig omkring oss. Då kan få saker locka så mycket som varm mat, mustig dryck, gott sällskap och söt honung.

Under det gångna året så har jag inte bara skrivit om mjöd utan även om mölska. Den här krönikan handlar om den sista av Grimfrosts drycker, skapade i samarbete med Mjödhamnen. En mörk mölska som bär namnet, Mungatt.


I tidigare krönikor så har jag skrivit om ölbryggning, jag har även gått in det specifika hantverket runt konsten att brygga mölska och vilka egenskaper som mölskor har gemensamt med lager, ale och IPA. Nu ska jag dyka ner i den första mörka mölskan, en mölska som bär dragen av en mörk ale men också drag av porter, där malten är mörkrostad så att maltosen och dextrinen karamelliserats. Låt oss nu omedelbart dyka in i vår saga om Mölska Mungatt.


Smaken av Mungatt har alla de beska och aromatiska drag du förväntar dig av en mörk ale eller porter men också sötman hos honungen, likt sirap och bröd. Subtila eftersmaker som liknar örtkryddor, det är på alla sätt en rik hantverks-mölska.

Första gången som jag drack Mungatt så var det till julbordet 2021, samma julbord där jag tillsammans med min familj drack mjödet Vinter som inspirerade mig till att påbörja mina krönikor. --- Mungatt är tillverkat med julen i åtanke och det passar sig förträffligt väl till alla julbordets fröjder, vare sig det handlar om kallskuret som varmt, inlagt som rökt -- ja, till allt från kött till fisk och alla av julbordets härliga tillbehör och såser. Eftersom julbordet skulle ta en hel krönika i sig och rekommendationen att para Mungatt med julmat är i min mening helt uppenbar, så har jag nu tagit chansen att prova den mot andra maträtter för att se vilka spännande upptäckter som kan göras.

- Fläskkotlett, Hasselbackspotatis och peppar sås är en svensk klassiker, men smaken av mölskan ändras inte nämnvärt tillsammans med fläskköttet och jag tror det beror på att fläskkotlett är så mild i smaken. Tillsammans med potatisen så tas beskan helt bort ur mölskan och det blir nästan bara sötma kvar. Pepparsåsen var den märkligaste kombinationen, för den lyfter kryddigheten i såsen och lockar även fram den örtiga undertonen som gömmer sig i mölskans smak, men det är omöjligt att sätta fingret på exakt vilka kryddor som jag känner, mölskan håller sina hemligheter.


- Pumpasoppa med timjan och rosmarin hör hösten till, och eftersom att pumpa är så sött i sig så balanserar den sötman från mölskan väl och då träder även den aromatiska beskan fram.

- Rågkaka, detta enkla mörka bröd är en gammal stapelvara i skandinavisk kosthållning och jag kunde inte låta blir att prova den tillsammans med Mungatt. Resultatet blev en liten ökning i syran som ger friskheten i Mungatt. Detta är en av de faktorer som ger den lite mer porter-karaktär men behåller fortfarande honungen som en eftersmak. Jag tog självfallet även tillfället i akt att bre en klick honung på rågkakan, en nästan barnslig njutning men ack så kär. Detta tillägg dämpade honungssmaken i mölskan men frammanade en oanad friskhet som för med sig den svagaste eftersmaken av citronmeliss.

- Tillsammans med en kombination av biff, chili och basilika så fick jag ett synnerligen spännande resultat. Kryddan frammanade otroligt nog en smak av sirap, tätt följt av en friskhet. Mölska Mungatt bär lätt upp kryddornas styrka och bidrar med en mild eftersmak, med en svag nyans av sötma i slutet som lyfter de andra smakerna ännu ett snäpp.

- Jordnötssås (Satay) är det enda fallet där mölskan träder tillbaka lite och låter maten dominera. Satay-smaken står sig stark men följd av en subtil eftersmak som för tankarna till höstens och vinterns kryddor och örter, såsom som timjan och kryddpeppar.


Av alla de mölskor som jag provat så känner jag att Mungatt är den mölska som hitintills är bäst lämpad till kryddstark mat, då dess rika smak står sig väl mot nästan vilka kryddkombinationer som helst. Möjligheterna är oändliga, så jag kan bara uppmana dig att prova dig fram.

Vad mer kan jag säga, så här i slutet av min krönika om den mölska jag uppskattar mest av alla? Med tanke på hur fantastiska var och en av dom mölskor jag fått privilegiet att prova är, så säger det en hel del. Från första början, sedan jag fyllde arton och fick dricka öl på krogen så har mörkt öl hållit en särskilt plats i mitt hjärta, så föga förvånande är det att en mörk mölska har så totalt vunnit mitt gillande.


--- Jag har provat Mungatts djup och bredd mot julmat, det svenska köket och mot den asiatiska matkonsten, och i samtliga fall så har Mungatt stått sig stark och flexibel tillsammans med var och en av dom.

Den har alla de dragen hos en välgjord mölska och en smakbredd som mäter sig med mjöd. Jag kan bara uppmana er att prova och låta er förundras och förföras av alla de smaker som Mungatt kan bidra med till ditt middagsbord.


Även om julen inte är kommen än så är Mungatt ett löfte om juletid...


Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page