top of page

Så vad är mjöd?

73524578_420942728830360_8217302709707997184_n.png

Detta är förmodligen den vanligaste frågan vi får och det enklaste sättet att beskriva mjöd är att kalla det ett honungs-vin eftersom det på många sätt beskriver mjödets natur.

Basen är alltid honung och vatten, det kan smaka allt från super-surt eller snus-torrt och till och med lite skarpt som ett vitt vin, eller extremt sött som ett dessertvin och allt däremellan.

Sammantaget är mjöd blommigare och lättare jämfört med vin. Det finns ett mjöd för alla smaklökar, du måste bara hitta din favorit!
 

På fornnordiska och i äldre språkkulturer var ordet mjöd och medicin ett och samma. I många länder, t.ex. Ryssland så gäller detta fortfarande.
 

Det finns massor av mjödvariationer som innehåller fler ingredienser än bara honung och vatten. Vanligtvis kan små mängder frukt, bär eller kryddor användas, men ibland ersätts vattnet helt av till exempel frukt eller bärjuice.

Det finns också möjlighet att producera mölska, som är en hybrid mellan mjöd och öl, den är gjord av både malt och honung och liknar en öl snarare än ett vin.
 

I princip är möjligheterna oändliga och då har vi inte ens gått in på variationerna i honung eller processen, som är ett helt företag i sig.

Mjöd är lite lurigt, då det i total motsats till vin döljer smaken av alkohol.  Alkoholhalten i mjöd liknar dock de flesta viner och är vanligtvis cirka 10–14% vol.

Vågar du testa dina mjöd-kunskaper eller varför inte hitta ett nytt favorit mjöd, gör ett av våra quiz!

bottom of page