top of page
  • Skribentens bildErica

För alla blåbär i skogen

Björnens roll inom historian och mytologin sträcker sig så långt tillbaka som den tidiga stenåldern. Den har fruktats, jagats, studerats och dyrkats som totem och vägledare. Vi har beundrat björnen för dess styrka, vi har fruktat den av samma anledning. Vi har sett dess känslomässiga intelligens och romantiserat den i sagor. Från björnen på grottmålningarna som hjälpte oss tala med andarna och stjärntecknen som hjälper oss att navigera, ända till teddybjörnen som skyddar små barn från monster under sängen. Till sagornas och legendernas ära skriver jag nu om Bears Feast.


Bears Feast är det andra mjödet skapat i samarbete med Grimfrost. Det här är ett perfekt exempel på ett klassiskt skandinaviskt mjöd, våra förfäder hade inte alltid tillgång till stora mängder honung, och för att kompensera detta, så adderade man ofta frukt, örter eller rikligt med bär för att få en fylligare smak. Bears Feast är bryggt med norrländsk honung, men med nästan inget tillsatt vatten.

I stället så har vattnet ersatts med rikliga mängder råsaft från svenska blåbär. Detta ger mjödet sin distinkt mörka färg och dominanta, rika blåbärssmak. För den som är uppväxt med skogen så väcker Bears Feast minnen från barndomen och i mig en sorts längtan efter en odefinierbar känsla av hem.


På flaskan står det Bilberry Mead, men vad betyder det? Det finns nämligen två sorters blåbär i världen. De stora odlade bären från USA och Tyskland, som heter Blueberry. Sen har vi de små smakrika bären som växer vilt i Norden som kallas Billbery, de bär som vi tar som en självklarhet att kunna plocka ute i skogen. I svenskt vardagstal så skiljer vi dem åt som svenska blåbär och utländska blåbär. Det här mjödet är tillverkat med enbart svenska, vilda blåbär plockade i Norrlands skogar.


- Blåbär har många användningsområden. Vi har dem i paj, kokar sylt, gelé och saft på dom, vi gör glass och till och med té av dom. Blåbär har använts till färgning och inom naturmedicinen för mun och svalginflammationer. Inom modern hälsokost så prisas blåbär för att de är rika på antioxidanter.

- En björn som förbereder sig för vinteride kan äta över 180,000 bär på en enda dag!




Bears Feast avslöjar från första smakprovet blåbärens totala dominans. Söt, besk, frisk, allting som vi förknippar med äkta svenska blåbären från skogen. Första droppen av mjödet ger sötma, i mitten av tungan kommer syran och i slutet följer beskan. När du väl drar in doften öppnar mjödet sin fulla bredd och får en ny fyllighet och ett djup. Smaker väcker ofta minnen och för mig så för detta mjödtankarna till hemtrevlighet och lugn. Stäng ögonen, så du kan för ett ögonblick föreställa dig att du sitter i en solig skogsglänta en vacker sensommar bland blåbärsriset.


Vanan trogen så testade jag Bears Feast mot maträtter och godsaker av olika slag. Här kommer ett litet urval.


- Köttbullar i örtkryddad gräddsås med rårörda lingon. Till köttbullar så blir mjödet friskare och mildare, likt färskpressad fruktjuice och kompletterar köttsmaken väl. Den kryddiga såsen (smaksatt med lök och timjan) gör mjödet syrligt och agerar som en smakbrytare, båda delar blir mildare och öppnar tungan för att känna nya smaker. Det är en egenskap jag nästan aldrig stött på i ett mjöd förut. Mot rårörda lingon så framträder äntligen honungen i mjödet och tillsammans blir dom ännu sötare.


- Brieost, när osten och mjödet möts så blir osten krämigare och fylligare medan mjödet får en jordig nästan fatliknande karaktär. Styrkan från osten och beskan från blåbären gifter sig väl och ger mjödet ett större djup med mycket värme.


- Blandade rotfruktschips. Mjödet förstärker de klassiska chipsens smak, men utöver det så tillför den inget mer relevant. Mjödet hjälper palsternackans sötma att framträda och ger den en bred och fylligare smak. Det är en rik upplevelse som bjuder in till att utforska mera om rotfrukter tillsammans med mjöd. Jag har aldrig varit förtjust i rödbetor men jag ville de dom en chans. Betor är syrliga och när mjödet blandas med syran så känns det som båda blir svagare, viket är intressant i sig.


- Toscakaka, är en av de sötaste av fikabröden och en personlig favoritkombination med mjöd. Tillsammans med ett torrt mjöd som Bears Feast så får den en ännu mer framträdande sötma. Mjödet lockar fram den söta kolan och mandeln tar fram blåbärets friskhet, kombinationen resulterar i något som liknar en lyxigare blåbärspaj. Först mandel, sedan honungen med en lång eftersmak av blåbär.


- Pecan wienerbröd (maple pecan), som är ett bittersött fikabröd ger en kombinationen av smaker som tar fram honungen i mjödet och det i sin tur tar fram nötigheten i bakverket. Till min överraskning så upplevde jag en eftersmak som av kola och marshmallow.



Bears Feast passar utmärkt till kött, rotsaker, ost och sötsaker. Det har alla de mjuka dragen av blåbärssaft med alla de rika dragen av ett rödvin. Frisk som en Pinot Noir, syrlig som en Cabernet Sauvignon och kryddig som en Merlot, och den alltid närvarande, fantastiskas smaken av blåbär


Var i världen du än kommer ifrån så kommer Bears Feast att ge dig ett blåbärseufori, och en ren känsla av ett äkta skandinaviskt mjöd, så om du är intresserad av vikingatiden och naturen så bjuder det här mjödet in dig att känna av historiens vingslag och naturens dragningskraft. Kom och dela vår saga.



En sång för både björnen och naturens skönhet


Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
mtomei721
Sep 30, 2022

I was literally looking around the internet for this mead due to uses with distribution in the USA. I am impatiently waiting to see this mead or the other likes Jarls Brew, Lingon Berry in my cup. Thank you for this very detailed account of what you tried the Mead with. Pairing is a nuance that is hard to find in article!

Like
bottom of page