top of page
  • Skribentens bildErica

I djupet av Dalarna

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Alla landskap i Sverige har sin historia och sin stolthet, men du kommer nog finna det svårt att påträffa ett mer känt än Dalarna. Morakniven är känd i hela Sverige och Dalahästen över hela världen. Jag är själv påverkad av min mormor som stundtals föll in i dalmål när hon berättade något om sin barndom. I mitt barnasinne så blev min mormors Dalarna en fantastisk plats av höga berg och djupa dalgångar, trollskogar och gammal kunskap. En värld av stolta människor, långa vandringsvägar, mäktiga järnbruk och friskt brusande vatten.

-Vilken bild du som läsare än må ha av Dalarna så vet att mjödet jag nu skall berätta om kommer föra dig på en resa djupt ner i Dalarna mylla.


Dalafröjd kommer som namnet föreslår från Dalarna och som namnet också förtäljer så är det en fröjd att dricka. Idén till det här mjödet kommer från LissEllas som annars är en senaps tillverkare, de ägnar sig åt klassiskt mathantverk och deras senap har vunnit internationella priser många gånger. Vid första ögonkast på innehållet så kan det verka en smula märkligt, hur går honung och senap ihop? Men med honung från Laby-familjen i Hedemora och senapsfrön från Garpenberg samt tallskott från skogarna så har det skapats ett fantastiskt mjöd med oanade förmågor.





Det som gör detta mjöd så speciellt är dess utpräglade kryddighet, som kommer från de bruna senapsfröna. Många mjöd som jag skrivit om tidigare innehåller örter, bär eller medicinalväxter men ingen så distinkt som senapsfrön.





Dalafröjd innehåller flera spännande ingredienser. De två honungssorterna, raps och vitklöver är vanligt använda och finns mer utförligt beskrivna i tidigare krönikor. Så vi dyker istället ner i de två spännande kryddorna.


- Senapsfrön kom till Norden under senmedeltiden, främst i Danmark och Skåne men fröna har varit kända både i Romerska imperiet, antika Grekland och forna Indien så långt som 3000 f.Kr. I Sverige så förblev senap en krydda för de rika under lång tid. Det är allmänt känt att senapsfrön användes som krydda men det är mindre känt att den först sågs vara en läkeväxt.

Senapsfrön har medicinska egenskaper då dom innehåller både vitaminer, antioxidanter och kan även användas i grötomslag för att lindra värk. Senap säljs fortfarande på Apoteket idag (speciellt runt Jul) av gammal tradition. Senap förtjänar, som så många andra ingredienser, sin egen krönika, då dess rika historia är lång, men innan vi förlorar oss i det här sidospåret så avslutar jag med att säga att vanlig Slotts senap som vi konsumerar i Sverige idag började tillverkas av AB Uppsala Ättiksfabrik runt 1920.

- Lingon är ett populärt bär som vi alla känner och älskar. Bären växer fritt i hela Skandinavien och används till sylt, saft, kompott, gelé och även till att smaksätta sprit. Lingon är mycket rika på vitaminer, organiska syror och grundämnen. De har använts inom folkmedicin för att bota urinvägsinfektion och de innehåller lika mycket resveratrol (en antioxidant som heter polyfenol) som vindruvor.


- Tallskott plockas från tallen under maj till juni då de färska skotten anses godast och ätbara. De färska vårskotten kallas tallstrunt och har en lätt syrlig och frisk smak, de är ett populärt tilltugg eller smaksättare till kaffe, sirap, öl eller gryta bland friluftsmänniskor. Tallens många historiska, medicinska och praktiska användningsområden skulle. Tallskott är helt enkelt ett fantastiskt smaktillskott.


Så vad smakar Dalafröjd? Som alla mjödsorter jag testat så är det komplext i smaken, men Dalafröjd är det enda mjöd jag hittills funnit som är kryddigt. Honungen är närvarande med en söt underton som är mycket subtil, lingonsmaken ger en liten beska, tallskotten ger friskhet och de bruna senapsfröna ger styrka. Tillsammans skapar de ett smakackord som är konstant skiftande och lämpar sig speciellt väl till rökt eller kryddig mat och även till frukt och söte bakverk. Här är några trevliga exempel.


- Rökt lax, både varm och kallrökt är en klassiker som lockar fram lingonens friskhet i mjödet och bryter den tunga eftersmaken så laxen blir mjukare i smaken men behåller den första rökigheten utan att få en tung eftersmak.


- Lagrad korv, både rökt och hängtorkad, lockar fram honungssmaken ut mjödet. Om korven har hög fetthalt så kommer sötman i mjödet att bryta av smaken och göra den mjukare. Om den däremot är rökt som tex. Gustafskrov (en inhemsk Dala-specialitet från Gustafs) så rundar mjödet av det rökiga och det blir en kombination som smälter i munnen. Gustafskrov är värd sitt eget stycke men jag lämnar den därhän så får du själv utforska denna guldgruva.


- Kryddade räkor var en överraskning för de tar fram senapsfrönas krydda och gör mjödet lite ”pepprigt”, maten som redan var kryddig får ännu ett uns styrka som fyller gommen.


- Sauterad spenat gör något annorlunda. I stället för att mjödet framträder så gör grönsakerna att mjödet ”rundas av” och blir lite mildare.


- Brieost lockar inte bara fram en av mjödets huvudkomponenter utan två. Lingon och senapsfrön går hand i hand över den här osten. Doften av mjödet ger osten ännu mer bredd i sin smak och konsistens.


- Plommon bjöd på ännu en överraskning då det söta fruktköttet drog ut senapssmaken ur mjödet och gav ett smakackord som förde mina tankar till en söt och kryddig marinad. Jag tror jag ser en grillad stek någonstans i framtiden.


- Banan som är en otroligt söt frukt drar fram tallskotten ur mjödet och upplevelsen blir frisk och fyllig, samtidigt som bananen blir ännu sötare.


- Pecanwienerbröd (Maple Pecan) ger en otroligt söt upplevelse då mjödet lyfter upp bakverket och förstärker den söta nötiga smaken flera gånger om. Mjödet visar sedan sin peppriga ton som en svag eftersmak och rensar tungan inför nästa tugga.


- Mörk choklad 70%, gav mig tillfälle för eftertanke. Chokladens bitterhet lockar fram en syra i mjödet som är väldigt svår att precisera. Själv tyckte jag att det mildrade den kraftiga smaken av chokladen men jag känner också att den här smakkombinationen kan testa gränserna för mångas smaklökar.


- Salt kola eller saltad knäck är en förträfflig kombination med Dalafröjd för det gör att knäcken och kolan blir ännu sötare medan mjödet blir friskt och fruktigt.


Jag testade även mjödet till kanelbulle men det var tyvärr en återvändsgränd, för tillsammans med detta klassiska fikabröd så blir mjödet helt igenom surt, och inte på ett bra sätt. Kanelbullen verkar inte kunna skiljas från te, kaffe och saft.


Som du säkert märkt så är listan av mat och godsaker längre än någon tidigare krönika. För varje kombination jag provade öppnades nya smakupplevelser och väckte min nyfikenhet mer och mer, det har sannerligen blivit en djupdykning och det här mjödet. Tillsammans gör alla dessa kombinationer att Dalafröjd passar speciellt väl husmanskost, rökt kött och fisk och till de sötaste av efterrätter.


Här sitter jag nu i Dalarna och ser solen kasta sina sista strålar i dalen mellan Hundfjället och Västra Kalven, med ett glas Dalafröjd i min hand. Mot den stora horisonten och enorma tystnaden är det svårt att inte bli lite existentiell i tankarna men det är min innerliga önskan att du som läser kommer få chansen att njuta av livet lika mycket som jag som krönikör gör i denna stund.


Det är min vana att avsluta min krönika med en sång och jag har valt en som i mitt sinne symboliserar Dalarna bättre än någon annan.


På myren utanför Orsa



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page