top of page
  • Skribentens bildErica

Ett bi flög över Rönnträdet

Uppdaterat: 8 apr.


En gång när världen var ung så vandrade Tor och Loke tillsammans för att besöka jätten Geirröd. När de skulle vada över floden Vimur så var de nära att svepas med av strömmen, men Tor lyckades fånga sin färdkamrat med ena handen och med den andra få tag i grenen på en stor rönn som växte intill floden. Sedan den dagen så är rönnen känd som Tors hjälp och sägs besitta många magiska krafter.



Under de första två åren som krönikör så fokuserade jag på skandinaviskt mjöd med några polska inslag här och där. Nu är jag inne på mitt tredje år på min mjödresa, och detta inledes med ett polskt mjöd och skall så också fortsätta ett tag.


Apis är en s.k. trójniak, (se tidigare utläggning om det i krönikorna om Korzenny och Grunwaldzki). Trójniak är det andra steget i den polska klassificeringsskalan för mjöd och den dikterar1 del honung mot 2 delar vatten. Lagrat i minst 1 år.

Rönn, Sorbus aucuparia, är ett mycket vanligt träd i nästan hela Europa och majoriteten av norra Asien. Det är rikt på C-vitamin, och används flitigt i smaksättningar till bakverk, matbröd, såser, gelé, marmelad och självklart rönnbärs-snaps. Så jag var inte det minsta förvånad utan bara glad av att upptäcka att det är kryddan i just detta mjöd.


Surt sade räven om rönnbären, dessa ord kommer från en fabel och sensmoralen är att den som inte kan få det hen vill ha och gärna säger att det inte vart värt det ändå. Men i detta fall så är rönnbären definitivt värda sin plats i mjödet. Med en stav eller käpp av rön på sin vandring så hade man ett skydd mot häxeri, troll och gastar. En bit av rönn i båtens skrov eller mast skyddade mot åskväder och olycka till sjös. En kärna gjord av rönn skyddade mjölk och smör från att surna eller att stjälas på magisk väg - något som var mycket fruktat i en tid när man ofta betalade skatten med mejeriprodukter.


På egen hand så är smaken av rönnbär sur och skarp men tillsammans med honung skapar den en fantastisk harmoni. Lår mig nu förtälja mer om huvudkaraktären i denna berättelse, Apis.

--- Smaken av Apis är söt och har den omisskännliga kryddigheten som jag blivit van vid från polska mjöder, lite nejlika och lite besk sötma. Samtidigt så är den mildare än Grunwaldzki och Mazurski, inte lika överväldigande och med en liten aning syra, ett tydligt tecken på rönnbären i mjödet. En annan viktig skillnad är att dess smak, den har nämligen samma typ av långa eftersmak som de mer lagrade mjödsorterna har. Detta ser jag som en positiv egenskap, eftersom att det gör Apis mer inbjudande och mer lättdrucket.


Apis gör sig bra rumstempererad och gärna serverad i vinkupor. Som till exempel Mjödbarens eget Mjöd Nörds glas, som är speciellt framtaget för just den här sortens efterforskning och avnjutning. När en full avsmaknings-teknik användes tillsammans med provnings-glaset så presenterar Apis sin smakpallet i tre tydliga steg. Först kommer tydliga inslag av honung, sen nejlika och lite pomerans och sist rönnbärs-syran som en flyktig eftersmaks som tillsammans ger perfekt balans mellan sötma och syra utan att dröja sig kvar för länge. Doften är frisk, flyktig och väldigt lockande.


När det kommer till smakkombinationer så vill jag säga att den är ”lagom sött” och skulle kunna passa till nästan vad som helst. Jag har testat den mot:

-          Leavin bröd, baguett, stekt ägg, peppar salami, färskost, rökt paprika, fläskkarré och som ingrediens i en gräddsås havregrädde och mycket mer.


--- Apis bryter inte mot någon av dessa olika smaker, utan istället så flyter de olika komponenterna ihop med varandra i en harmonisk dans, detta kan mycket möjligt vara ett av Polens svar på ett bordsmjöd. Ett relativt enkelt anspråkslöst mjöd som passar till allting, och det ska understrykas att att vara ett bordsmjöd är själva motsatsen till en dålig sak, speciellt inte när det flyter på så harmoniskt mellan sötma, syra och beska. Honung och rönnbär.


Självklart så behövde jag testa den mot något sötare och kryddigare, i detta fall så blev det Tony's Chocolonely Milk Chocolate Glühwein. Enkelt förklarat så är det en chokladkaka smaksatt med glögg-kryddor som är mycket smakrik och väldigt god. Mjödet gifter sig snabbt med chokladsmaken och balanserar sig mot den, samtidigt som det drar fram kryddorna i chokladen. För att vara att vara ett relativt milt mjöd så har det en fantastisk förmåga att agera som katalysator för allting annat det paras ihop med. Detta förstärker min tro att Apis är ett universal-mjöd som verkligen passar till allt.  Det är så lätt att tycka om och implementera till vad som helst.


Sist men inte minst så ville jag ju prova Apis varm. Jag måste erkänna att jag inte trodde detta milda mjöd skulle ha tillräckligt mycket sötma för att klara värmningen men jag fick en överraskning. För de här mjödet behåller hela sin sötma när det värmts och dess smak skiftar till att presentera mer honungssmak medan kryddigheten går tillbaka lite gran. En sorts citrussmak framträder också, lite som apelsin men utan minsta syra. Detta ledde mig till slutsatsen att Apis skulle gå att använda som glöggbas, på samma sätt som Korzenny. Jag tror att glöggkryddor eller pepparkaskryddor skulle göra sig väl i grytan med det här mjödet. Det var verkligen inte vad jag hade väntat mig men en väldigt välkommen upptäckt.


Ännu ett steg på min mjödresa är nu intaget, mitt tredje år som mjödkrönikör. Det polska mjödet (i alla dess variationer) har så här långt varit en rad fantastiska upplevelser. Jag undrar än en gång för mig själv om det finns mjöd jag inte kan uppskatta? Kanske skall jag prova några ovanligare mellan de polska för variation skull? Det lär vi märka.

--- Men just nu så slår jag mig till ro och är nöjd med det mjöd jag just recenserat. Det är sött och friskt, kryddighet men milt, lätta att dricka, lätt att tycka om och kommer passa med nästan allting. Det är ännu ett namn att lägga till favoritlistan av drycker inför framtiden.


Surt sade räven om rönnbären, men hade vi givit räven mjöd med rönnbär så hade vi fått en annan sång...






Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page