top of page
  • Skribentens bildErica

Den längsta dagen av alla

Uppdaterat: 30 dec. 2023

Juli månad är för evigt förknippad med midsommarfirande, även så kallad: Midsommarsolståndet, Johannes Döparens Fest, Kupala Natten, Ukon juhla, Uttarāyaṇa och många fler. Det finns mycket man kan berätta om den här högtiden som förkroppsligar sommarens hopp och glädje.


Sommaren är en tid både älskad och efterlängtad av de flesta. En säsong för utspring, examen, bröllop och många andra festligheter. Kronan på verket är midsommarfirande, den längsta dagen och en av de mest mytomspunna nätterna. En natt då allsköns oknytt som älvor, skogsrå och Bäckamannen gör sig till känna. I äldre tider så offrade vi honung, mjölk, öl, mjöd, silver och guld för att blidka dessa varelser. Så glöm inte att skänka de gamla makterna en tanke, och om du vill vara på den säkra sidan så tippa ditt glas och spill lite mjöd till jorden för att vinna lycka.

För en lyckad sommarfest eller ett högtidligt midsommar-blot så krävs ju självklart ett spektakulärt sommar-mjöd, och det mjödet skall jag nu berätta om. Precis som de andra mjöderna som döpts efter årstiderna, så är Sommar jäst på en blandning av flera sorters honung, ett urval av kryddor, och i sommars fall även ett par frukter.

Det är också det närmaste vi kommer ett rosé-mjöd. Till alla er som gillar rosévin, det här är mjödet för er! För er som inte gillar rosé, testa och se om ”rosé-mjöd” kan konvertera er, konstigare under har skett.För att ge en bättre bakgrundsbild så kan vi börja med att namnet rosé är franskt och betyder rosa, ett enkelt och passande namn för vin med lätta rosa färg. Rosévinet skapas på samma sätt som ett rött vin, genom att druvsaft och druvskal får blandas, men i den här processen så separeras saften från skalen mycket tidigt i processen, innan färg och smak hunnit sätta sig ordentligt. Rosé-viner är kända för sina lätta och fräscha smaker, och är starkt förknippade med sommarkvällar och sommarens alla festliga sammankomster.

Mjödet Sommar innehar alla de egenskaper som ett gott rosévin, men med alla de fördelar och den överlägsenhet som bara kan finnas i ett väljäst mjöd. Till skillnad från tidigare årgångar så är det nya receptet på Sommar från 2021 mer utvecklat då dom lagt till ljunghonung och mer hallon. Jäsaren använder inte vildhallon numera, då senaste årens hallonskörd har varit mindre tillförlitlig, och odlade hallon har visat sig vara mer konsekventa i sin kvalité. Detta är även orsaken till den nya vackra färgen och den otroligt nyanserade smaken.


Låt mig nu berätta om själva mjödet: Sommar innehåller sex sorters honung.

- Lingonblom: Den söta lilla lingon blomman förlänar honungen en subtil doft av skog. Det är en av de vanligaste svenska honungssorterna, men är konstigt nog inte så välkänd trots detta. Jag bör erkänna här att jag tyvärr inte vet så mycket om lingonhonung som jag önskar.

- Vitklöver: Klöverns nektar är en mycket viktig näringskälla för bina under alla säsonger då den växer i hela Sverige. Honungen som produceras från klöver är ljus i färgen och mild i smaken, men en blommig efterton.

- Raps: Har jag skrivit om tidigare (här) så bara en kort sammanfattning. Den har en hög sockerhalt och en mild smak som gör den tacksam för kandering och som en kompletterande ingrediens i bakning då den inte tar över de andra smakerna.

- Hallon: Hallonhonung är en favorit inom mjödjäsning, då hallonblomster har en fräsch smak och kompletterar allt det tillsätts i. Hallon figurerar prominent i det här mjödet, vilket man kan känna från första stund. Hallonhonung har jag skrivit om i "Vår-krönikan".

- Lind: Lindhonung har jag både refererat till och skrivit om i krönikan om Lind, det är ett mycket populärt träd med blommor som bidrar till en mycket omtyckt honung.

- Ljung: Honung från ljungen skördas ofta mot slutet av sommaren och i början av hösten om förhållanden är gynnsamma. Honungen används ofta i blandhonung, så som skogshonung, sensommarhonung eller hösthonung men den är både smakrik och uppskattad i sin egen enkelhet.


Växterna som skänkt sin smak är:

- Skvattram är en växt med mycket stark doft som kan avvändas som myggmedel, till växtfärgning och även till ölbryggning. Skvattram har jag skrivit mer om i "Vinter-krönikan".


- Älggräs är en välkänd naturmedicin eftersom den innehåller salicylsyra som är bra mot nästäppa och har cellförnyande egenskaper. Mer om den kan du läsa här.


Sommar innehåller som sagt flera frukter och bär:

- Havtorn är en buske med små orangea bär, den växer ofta nära havsområden. Havtorn ger en väldigt speciell smak som är svår att beskriva. Både frisk, lite besk och syrlig, men samtidigt söt. Många, men långt ifrån alla har en speciell förkärlek för havtorn, jag är själv förtjust i smaken men jag kan förstå att det definitivt är en smak man lär sig gilla och kanske inte passar alla. Havtorns-bär används flitigt till smaksättning i allt ifrån sylt, bakverk till mjöd och starksprit. Både blad och bär kan användas till växtfärgning.

- Hallon har de flesta av oss smakat minst en gång under vår livstid och är ett av de mest älskade bären i världen. Det växer vilt i Nordamerika, Europa och delar av Asien och har odlats i Sverige åtminstone sedan renässansen. En klar favorit till efterrätter, sylt, saft och smaksättare till syrligt frukt-öl och mjöd. Det är hallon som ger det här mjödet sin vackra röda ton och sin härliga naturliga restsötma.

- Rosenkvitten är en liten frukt som är släkt med äpplen och päron. Enligt mytologi så sägs rosenkvitten vara de gyllene äpplen som gudinnan Afrodite höll i sin trädgård. Om det också är samma som den nordiska gudinnan Idun i Asgård, det får vi lämna till spekulation. Frukten är i sig hård och mycket syrlig men om den kokas kan den används som smaksättare till, saft, marmelad, mos, kräm, gelé och som i det här fallet, till mjöd. Den är också rik på C-vitamin och innehåller lika mycket antioxidanter som blåbär, vilket är dubbelt så mycket som hallon och svartavinbär.


Smaken av Sommar är söt, frisk, fyllig och lätt, med en kryddig fruktighet. Det känns verkligen som midsommar på flaska! Dess doft är både söt och lite flyktig, vilket lätt kan leda till att den nyfikne tittar extra djupt i glaset på jakt efter fler nyanser för alla sinnen. Hallon är framträdande i både doft och smak, men en kvardröjande sötma som sitter i länge.

Sommar är på alla sätt likt en rosé, men mer av allting. Alla smaker är mer framträdande, dess doft subtilare och färgen rikare. Som så många mjöd så känns inte alkoholen av, vilket gör farligt lätt att låta mjödet flöda och innan du vet ordet av så är flaskan tömd.

Glöm nu bara inte att bjuda skogens väsen en skvätt innan du somnar, eller om du känner dig modig, ta med ett glas (och din käresta) ut på ängen eller in i skogen och dela på en flaska där sommaren känns som mest närvarande.


Kom med till sommarlandet och dröm dig bort.Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page