top of page
  • Skribentens bildErica

Mjöd på Bordet

Uppdaterat: 30 dec. 2023

En gång i tiden så fanns det i Asgård en lite fruktträdgård där de växte det vackraste av äpplen, de var inte klarröda och söta som de äpplen vi är vana vi idag. Nej, de var gyllene och friska smaken. Bland dessa blommande träd vandrade en ung kvinna och tog hand om träden, plockade frukterna och såg till att de kom till dem som behövde dem. Hennes namn var Idun.


Rosenfrisk är en s.k. klassisk melomel, alltså ett mjöd smaksatt med frukt, och i det här fallet så är frukten rosenkvitten. En enkel frukt, men gamla anor och en färgstark historia.


-- Så vad är Rosenkvitten? Rosenkvitten (Chaenomeles) är en växt med ursprung i bortre Asien. Den skall inte förväxlas med kvitten (Cydonia oblonga) vars ursprung verkar ligga i mellanöstern. De betraktades en gång i tiden som att de tillhörde samma släkte, men inte längre. Jag har skrivit i tidigare krönika om rosenkvittens frukt och dess företräden som ingrediens i diverse dekokter, sötsaker och drycker, dennes popularitet är pga. att rosenkvitten är rik på C-vitamin och naturligt pektin. Den är också en vanlig och väldigt vacker prydnadsblomma.


Rosenkvitten (Chaenomeles japonica) som vi känner igen den idag verkar ha sitt ursprung i Japan men den kan, precis som mjöd, vara ännu äldre än så. I Japan har den länge använts som både bonsai- och fruktträd. Frukten används på många varierade sätt, men vanligast är just för smaksättning och konservering, bland annat nyttjas den till en vinter-dryck som heter Karinshu.

Därifrån fördes den till Europa under sena 1700-talet, troligen med de Ost-Indiska kompaniet men den skulle inte på alvar ta fart inom Europa förens början av 1900-talet då flera olika hybridiseringar skapades. Idag är den en populär prydnadsväxt med färger varierande från vita till mörkröda blommor och allting däremellan. I det vilda ses dessa blommor som ett tidigt vårtecken och dess frukt, som tidigare nämnt, nyttig till många ting.

-- Vid det första intrycket kan Rosenfrisk verka vara ett relativt anspråkslöst mjöd. Det har inte den omedelbara ”wow-faktorn” som jag är så bortskämd med att finna i de flesta mjöd, bra exempel på dessa har jag i några tidigare av mina krönikor; Vinter, SuttungR Brew och Branden på Orten, inte heller den subtilitet som Rabarber på Orten innefattar. Men jag lät självklart inte detta avskräcka mig, detta mjöd är i min mening det närmaste ett klassiskt bordsvin jag hittills har funnit i mjödvärlden och det är just det som gör Rosenfrisk så unik.




Alla mjöd skiftar smak beroende på temperatur. Bland mjödfantasterna så råder det delade meningar om hur detta mjöd bör serveras -- kylt -- eller rumstempererat -- personligen förespråkar jag rumstempererat. Det enda vi är överens om i detta fall är att den inte är söt nog, eller har kryddorna som väger upp för att serveras varm.

Rosenfrisk har en lätt och fräsch smak med en gnutta syra i eftersmaken, dess doft har bara den svagaste antydan av honung och till min förvåning gör den ingen skillnad för hur jag upplever smaken. Rosenfrisk kan med fördel dekanteras innan servering, jag upptäckte detta av en ren slump efter att flaskan stått över natten efter att den öppnats och återslutits. Till min stora förtjusning så resulterade detta i att mjödet tilltagit i fyllighet efter några timmars luftande och vila. När Rosenfrisk fått luftas så framträder nämligen toner av citrus och fläder (trots att ingen av dem finns med i jäsningen) och den syrliga eftersmaken byts mot en svag nyans av honung.


Detta är rätt och slätt ett bordsmjöd. Enkelt, behagligt, tål att dekanteras och lämpligt för att smaksätta grytor, vita såser och allting som har med fisk och skaldjur att göra. Rosenfrisk lämpar sig också som matlagnings-mjöd, så jag tog tillfället i akt att slänga in ett av mina favoritrecept med detta mjöd i så att du kan experimentera själv.



Borgarbrackans fiskgryta (Impro-fisken)

- 1 Purjolök

- 2 Gula Lökar

- 300gr Lax

- 3 dl Visp- eller Havregrädde (Oatlys)

- 2 Fiskbuljongtärningar (Gärna Knorr)

- 1–2 dl Rosenfrisk

- 1 krm Salt

- 1 krm Peppar

- ½ tsk Dragon

- 1 krm Gurkmeja

- 3 msk Smör/Margarin


Låt fantasin flöda när du smaksätter efter eget bevåg och etik





1) Finhacka löken och bryn försiktigt i en gryta med salt och peppar

2) Grovhacka och för-stek fisken i en stekpanna

3) Tillsätt fisken i grytan tillsammans med löken

4) Smula ned buljongtärningarna

5) Tillsätt dragon och gurkmeja

6) Tillsätt mjöd och sjud i ca 10 minuter

7) Häll över grädde och sjud varsamt under omrörning

8) Smaka av till egen belåtenhet



Den här krönikan påbörjades i ett kök i Visby, bara en liten bit utanför muren. Varje steg i provsmakningen samt varje tanke runt om det här mjödet har varit en konstant blandning av en stapplande nyfiket och ett intensivt sökande i rosenkvittens historia.

En sak som fascinerar mig omåttligt är att en gång kan det ha varit frukten som det berättas om på Afrodites altare, och kanske var det äpplet i Iduns trädgård. Nu är den en enkel och pålitlig smak att förgylla din vardag och dela med någon du håller av.




Nu lämnar jag dig till att njuta av allt det sista som sommaren har att erbjuda. Drick gott, ät spännande mat och framförallt gör det i sammanhang som gör dig lycklig, vare sig det är i goda vänners lag eller ensam i en vacker trädgård.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page